4 strategije za bolj osebni pristop v spletni trgovini

Če želite biti uspešni v spletni prodaji, je personalizacija uporabniške izkušnje zelo pomembna. To vam lahko pomaga pri privabljanju novih strank in ohranjanju že obstoječih. V tem zapisu boste prebrali, zakaj je personalizacija pomembnejša kot kadarkoli prej in spoznali razne strategije implementacije.

Pomen personalizacije

V času, ko je zasebnost zelo pomembna, se zdi, da so nekateri lastniki spletnih mest zelo previdni pri razkrivanju informacij o tem, kaj vse vedo o svojih uporabnikih in obiskovalcih. Vendar pa nekatere raziskave razkrivajo, da je personalizacija kupcem pravzaprav všeč. Andrea Wahbe v svojem članku o platformi Shopify navaja, da se kar 85% uporabnikov zaveda, da spletna mesta beležijo njihovo aktivnost in podatke, ki jih uporabljajo za pošiljanje personalizirane vsebine. Trem četrtinam je všeč, da prodajalci uporabljajo njihove osebne podatke za izboljšanje nakupovalne izkušnje. Skoraj dve tretjini uporabnikov pa ima raje, da prejemajo relevantne predloge za nakup, kot pa da ne prejemajo ničesar, zaradi varovanja osebnih podatkov.

Drugi podatki podpirajo tezo, da kupci želijo, da spletna mesta beležijo njihove podatke, z namenom personalizirane izkušnje. Portal Marketing Week je ugotovil, da 56% kupcev meni, da bi personalizirana izkušnja povečala motivacijo za nakup. Revija Forbes pa je ugotovila, da personalizacija poveča možnost za impulzivni nakup in ponovni nakup ter zmanjša možnosti za vračila.

Kako personalizirati nakupovalno izkušnjo?

Če so vas zgornje statistike prepričale, vas utegne zanimati, kako izpeljati personalizacijo. V nadaljevanju navajamo nekaj strategij.

Strategija 1: Personaliziranje e-poštnih sporočil

Kupci bodo bolj verjetno odprli vaša e-sporočila, če bo besedilo v zadevi sporočila vsebovalo njihovo ime. Poleg tega pa se lahko poslužite tudi teh taktik:

  • Vedeti morate, zakaj vaši kupci uporabljajo vašo spletno stran, da jih lahko uspešno targetirate
  • Ustvarite nakupne persone, ki bo razporedila kupce glede na njigove aktivnosti in atribute
  • Analizirajte, kdaj (dan, ura) imate najvišjo stopnjo odpiranja sporočil
  • Avtomatizacija sporočil (npr. če je uporabnik dlje časa odsoten s spletnega mesta)

Strategija 2: Izboljšanje personalizacije spletnih mest

Zaradi personaliziranega pristopa se bodo vaše stranke počutile bolj dobrodošle, s tem pa se poveča možnost boljše konverzije. Eden od načinov je prilagajanje oglasov glede na določeno stran. Na primer, če uporabnik išče izdelke za zdravo življenje v spletni trgovini, se mu lahko ponudi knjigo zdravih receptov ali možnost, da se prijavi na brezplačne e-novice o zdravi prehrani.

Še en način tukaj bi bil »Priporočeno za vas« oddelek. Tako strankam prikažete artikle, ki bi jih verjetno zanimali. Svoje spletno mesto lahko prilagodite glede na različne parametre. Ponudbo lahko spreminjate glede na vremenske razmere, geolokacijo, odmevne dogodke itd.

Strategija 3: Personaliziran remarketing

Če oseba obišče vašo spletno stran in jo zapusti brez nakupa, jih lahko poskušate pritegniti nazaj. Na primer, s ciljanimi oglasi, ki bodo prikazovali izdelke, ki jih je ta oseba pustila v košarici.

Druga vrsta remarketinga je vezana na ceno. Tehnologija že omogoča analizo o tem, kdo je prenehal z nakupm, ker se mu je zdela cena previsoka. Zato se lahko takšne potencialne kupce retargetira s personaliziranimi sporočili, kjer se jim ponudi brezplačna poštnina ali popust.

Privabljanje obiskovalcev v vašo spletno trgovino ni enostavna naloga. S personaliziranim remarketingom lahko od vsakega obiskovalca dobite malo več. Še posebej, če ob prvem obisku ne kupijo ničesar.

Stretegija 4: Personalizirane kampanje na družbenih medijih

Po napovedih bo v letošnjem letu prek mobilnih naprav opravljenih 67,2% vseh spletnih nakupov. Z razširnjenimi kanali družbenih omrežij in vse večjo penetracijo mobilnih naprav ter brskanja prek spleta, je priporočljivo personalizirati kampanje na družbenih omrežjih, da povečamo vključitev in konverzijo na spletnem mestu.

Kot pri e-poštnem marketingu, poskusite ugotoviti čas, ko so vaši sledilci najbolj odzivni.

Zaključek

Čeprav lahko te strategije vzamejo veliko časa, med samim procesom pa lahko storite tudi kakšno napako, se bodo definitivno splačale v prihodnosti, ko vzpostavite vse mehanizme. Obstaja veliko orodij in priročnikov, ki vam bodo pomagali na poti.

Povzeto po: Blog.cs-cart.com, 2019. 4 Strategies to Implement Personalization in eCommerce. [spletni vir] Dostopno na:

https://blog.cs-cart.com/2019/08/27/4-strategies-to-implement-personalization-in-ecommerce/ [27.8.2019]