5 skrivnosti najuspešnejših kampanj množičnega financiranja

 

Množično financiranje (crowdfunding) je proces zbiranja denarnih sredstev, z namenom ustvarjanja še več denarja. Je proces prepričevanja množice, da je vaša vizija vredna njihovega časa, pozornosti in denarja.

Na uspešne crowdfunding kampanje vpliva mnogo različnih dejavnikov. Vzroki, ki dajo projektu zagon, viralnost in uspeh, so zelo različni.

Vseeno pa ni nič prepuščeno naključju. Tisti, ki jim uspe izvesti uspešno crowdfunding kampanjo, se ne zanašajo na srečo. Uspeh je kombinacija uporabe raznih naprednih tehnik, vzvodov in psiholoških pristopov, z namenom konstantnega pospeševanja in večanja dosega.

Verjetno ste na tej objavi pristali z namenom, saj tudi sami razmišljate, kakšne “trike” in “skrivnosti” bi uporabili pri vaši kampanji, da bi bila ta čim bolj uspešna. In dobili jih boste. Ampak…

Kaj boste storili z njimi? Večina bralcev samo “preleti” takšne članke, brez da bi se fokusirali na to, kaj se lahko naučijo s tega. Svetujemo vam, da si te “trike” in “skrivnosti” podrobno preberete, ker so lahko le-ti ključni za “zmago” vaše kampanje.

Pa poglejmo.

 

Zadovoljite resnične potrebe in rešite resnične probleme

Kako upravičiti crowdfunding kampanjo? Kako boste pripomogli k boljšemu svetu? Zakaj naj ljudje izberejo ravno vaš projekt?

Glavni razlog za uspeh kampanje je, da mora produkt reševati resnične potrebe in probleme.

Kakšna je razlika med donacijo 1.000 EUR podjetju, ki na inovativen način oskrbuje afriške vasi s pitno vodo ali donacijo 1.000 EUR najstniškemu modnemu podjetju, ki zase pravi, da bodo redifinirali trende, kot že mnogi drugi pred njimi? Trendi se menjajo, problemi pa so vedno prisotni.

Iščite rešitve za resnične probleme, najdite način, da prispevate za “višje dobro” in dajte ljudem vedeti, da resnično verjamete v to, kar delate, in ne samo zaradi denarja.

 

Raziskujte, raziskujte, raziskujte

Brian Tracy pravi, da ena minuta planiranja pomeni 10 minut dela. Kaj pa 10 mesecev planiranja?

Še ena skrivnost. Da povečate možnosti za uspeh vaše kampanje, jo skrbno planirajte veliko časa, preden jo uradno zaženete na spletu.

To pa pomeni, da jo morate skrbno načrtovati, analizirati, optimizirati in oblikovati prototip mesece (morda celo leta), pred uradnim začetkom. V množičnem financiranju se skriva ogromno dela in to lahko postane zelo naporno. Zato morate biti 100% prepričani, da zmorete odpeljati projekt do konca.
Opravite domačo nalogo. Za primer, Van Den Nieuwenhuzien je porabil več kot 5 let za razvoj prototipa prvega bluetooth zvočnika. Thomas Edison je poskušal ustvariti prvo žarnico več kot tisočkrat. Ko mu je le uspelo, ni več potreboval zunanjega financiranja.

Brian Cole iz NSBroker-ja pravi, da se njihov slogan glasi:

“Z zgodnjim začetkom, lahko napoveš veliko izzivov. Ko si v nekem projektu že mesece ali leta, točno veš, kako se boš odzval v kritičnih situacijah in se zato odzoveš s premišljeno odločitvijo.”

 

Definiraj svojo publiko in gradi na svoji bazi sledilcev še pred začetkom

Še ena skrivnost crowdfunding uspeha je poznavanje svoje ciljne skupine še bolje, kot poznaš samega sebe. Ko ustvariš produkt in pričakuješ veliko podporo, moraš dobro vedeti, kako tvoja publika razmišlja, kakšne so njihove želje, asipracije ipd.

Vedeti morate, kaj jih zanima in kaj jih bo pritegnilo. Odlični produkti ustvarjajo močna čustva.

Definiranje vaše ciljne skupine je dolgoročni proces, ki ga lahko razdelimo v tri korake:

viharjenje možganov (brainstorming)
anketiranje (neposredne povratne informacije)
podatkovna analiza (posredne povratne informacije)

Razvijanje spletne prisotnosti, zbiranje sledilcev in e-mail naročnikov vam omogoča zbiranje začetnih povratnih informacij, ki vam omogočajo optimizacijo kampanje (še preden jo zaženete). Torej, pred zagonom se prepričajte, da imate ustrezen izdelek in ciljno skupino.

 

Prodajajte vizijo, ne funkcij

Uspešne crowdfunding zgodbe so uspešne zato, ker prodajajo več kot le produkt in njegove funkcije. Prodajajo navdih, inovacije in vizijo. Navdihujejo z “novim”. Sveže ideje vedno pritegnejo.

“Vizija je nekaj, kar se te dotakne. Potencialnemu kupcu dajte vedeti, da je izdelek narejen le zanj in odraža njegovo osebnost, s čimer ga prepriča in mu da zaupanje.”

– Jane Clarke, crowdfunding menedžerka

Ko ljudje spoznajo neko podobnost z neko drugo osebo ali predmetom, se zgodi ključen “preskok”. Če vaš produkt pripomore k boljšemu jutri, če doprinese tako širši množici kot tudi uporabnikom, imate verjetno zmagovalni produkt. V kombinaciji z dobro promocijo, boste kmalu dosegli svoj cilj!

 

Ne zanašajte se le na množično financiranje

V projekt investirajte tudi lastna sredstva. Najuspešnejši podjetniki so financirali crowdfunding projekte s kombinacijo obeh in pogosto tvegali vse za to, da bo projekt uspešen.

Marc Barros, ki je pred kratkim lansiral Moment (leče za pametne telefone) in zbral kar $100.000 v 28. urah, pravi, da so porabili več kot $80.000 samo za pripravo na njihovo Kickstarter kampanjo: prototipi, vzorci, inženiring, dizajn, znamčenje itd.

Ne pozabite: uspeh crowdfunding kampanj je redek. Več kot se boste pripravljali in več kot boste vložili (iz vseh možnih virov), večje bodo vaše možnosti za uspeh.

 

Zaključek

V bistvu lahko vsak začne s svojo crowdfunding kampanjo. Ampak samo izjemam tudi uspe. Pri množičnem financiranju ste uspešni takrat, ko boste dosegli svoj finančni mejnik, ki vam bo omogočil pravi začetek. Cilj tukaj ni zaslužiti milijone, ampak si te milijone izposoditi in materializirati vašo vizijo.

Imejte naše skrivnosti in nasvete v mislih, ko boste zagnali svojo kampanjo in se vsake toliko ozirajte nanje, na poti do vašega cilja.

Veliko uspehov!

Povzeto po: Blog.cs-cart.com, 2019. 5 Secrets of Success From the Most Victorious Crowdfunding Campaigns. [spletni vir] Dostopno na:
https://blog.cs-cart.com/2019/07/05/5-secrets-of-success-from-the-most-victorious-crowdfunding-campaigns/ [5.7.2019]