8 praks za varno spletno trgovino

Ameriški trgovci so v preteklem letu s spletnimi trgovinami zaslužili več kot 517 milijard dolarjev in ni videti, da bi se razvoj kmalu upočasnil. Ta novica pa je odlična tudi za hekerje in obstaja možnost, da bodo poskušali prodreti tudi na vašo spletno stran. Zato morate poskrbeti, da bodo vaši podatki varni. Kaj pa lahko storite, da bi jih zaščitili?

Predstavljamo vam 8 bistvenih varnostnih praks, za katere je dokazano, da upočasnijo oziroma ustavijo prodore spletnih hekerjev, in vašo spletno stran naredijo varno.

Uporabite varnega ponudnika spletnega trgovanja
Obstaja veliko ponudnikov spletnih trgovin, ki so dokazano varni. Mednje štejemo CS-Cart Multi-Vendor, Shopify, Volusion, BigCommerce, Magento, WooCommerce za WordPress in PrestaShop. Vsi imajo SSL šifriranje/potrdila, kot tudi druge varnostne funkcije, kot so recimo storitve VPN. Izjemno pomembno za vašo e-trgovino je, da izberete varnega ponudnika. Morda se brezplačni ponudnik sliši zelo lepo, toda pomislite, da se odrekate pomembnemu faktorju – varnosti.

Uporabljajte SSL certifikate
Certifikati SLL (Secure Socket Layer) so spletni šifrirni standard, ki uporabljajo posebne ključe za šifriranje podatkov med dvema povezavama. Po vzpostavitvi povezave so vsi podatki zavarovani. Prepričajte se, da vaš ponudnik omogoča SSL certifikate, tako 128-bitne kot 256-bitne.

Preverjajte pristnost z dvema faktorjema (2FA – Two-Factor Authentication)
Čeprav ta opcija ni preveč priljubljena, je zelo učinkovita za zaščito podatkov. 2FA sistem je veliko počasnejši. vendar je dodatni sloj zelo dobra zaščita, ki jo je veliko težje predreti.

Šifrirajte shranjene podatke
Hekerji so napadli že tudi velike korporacije kot so TalkTalk, Yahoo in eBay, ter vzeli vse podatke, ki niso bili šifrirani. To pa se jim ne bi zgodilo, če bi podatke šifrirali. Zato le sledite našim nasvetom in šifrirajte vaše podatke, da ne končate kot oni.

Uporabljajte varnostne storitve in aplikacije
Koristno je uporabljati varnostne storitve tretjih oseb, saj ti po večini izvajajo razne teste, da bi našli morebitne težave, ki jih lahko potem odpravite.

Še en pomemben varnostni sloj pa so gesla. Prepričajte se, da vsi v vaši organizaciji uporabljajo močno aplikacijo za upravljanje gesel. Gesla kriptografsko zavarujte in jih shranite na zaščitenem strežniku v oblaku.

Zaposlene naučite zaznavati napad hekerjev
Eden najlažjih načinov, s katerimi hekerji pridobijo dostop do vaših podatkov, so vaši zaposleni. Glavna načina, kako jih hekerji dosežejo, sta e-pošta in telefonski klici. Če vaši zaposleni ne bodo previdni, lahko pomembne informacije hitro razkrijejo napačnim oseba. Z zaposlenimi se pogovorite o načinih izmenjave informacij, katerih informacij ne smejo deliti, kakšni so varnostni postopki pri e-pošti in tako naprej. Na to jih pogosto pozarjajte.

Posodabljajte svojo programsko opremo in spletno stran
Na splošno delamo posodobitve iz dveh razlogov. uspešnost ali varnost. Hekerji to dobro vedo in iskali bodo spletna mesta, ki niso bila posodobljena. Ne bodite leni – posodabljajte, da zaščitite vašo spletno stran in uporabnike.

Uporabite omrežja za prikazovanje vsebin
In končno, uporabite omrežje za prikazovanje vsebin (CDN). Ta so odlična pri zaščiti uporabnikov pred različnimi hekerskimi napadi. Če se želite varnosti na spletnih mestih res posvetiti, potem mora biti CDN nujno del vašega varnostnega načrta.

V spletno trgovino vložite res veliko truda, da pa jo nekdo uniči, pa je potreben le en uspešen hekerski napad. Zato resnično razmislite o vseh osmih praksah varne spletne trgovine.

Povzeto po: blog.cs-cart.com, 2019. 8 web security best pracrices for e-commerce retailers in 2019. [spletni vir] Dostopno na: http://blog.cs-cart.com/2019/04/10/8-web-security-best-practices-for-ecommerce-retailers-in-2019/ [15.4.2019]