Priljubljene oglaševalske kampanje

Najboljše tehnike trženja so tiste, ki nam zagotovijo največjo učinkovitost z najmanjšimi naložbami. Potrebno je oblikovati idejo, ki bo tako univerzalna, da se bo lahko z njo povezal vsakdo. Lahko je smešno, nadležno ali žalostno, samo da premakne občinstvo. Vendar ne obstaja preprost recept, kako naj vaša kampanja postane priljubljena. O tem v bistvu ne odločate vi, temveč izključno vaše občinstvo.

Old spice fenomen
Podjetje z izdelki za moško nego, se je odločilo, da bo vsaki ženski na svetu prepustilo odločitev kako lahko njihov “…moški diši”. Verjetno takrat še niso vedeli, kaj so začeli. S privlačnim igralcem so ciljali na žensko publiko, s humorjem pa na moško. Vendar je k priljubljenosti kampanje še posebej pripomogel zabaven tvit Kevina Rosa o Old Spiceu, ki ga je retvitalo veliko število znanih osebnosti. S tem tvitom je Old Spice dobil 1000 odstotkov več sledilcev in reklama je bila bolj gledana kot govor Obame, ko je postal predsednik. In znesek vloženega denarja? Zelo malo, saj so ljudje na socialnih omrežjih opravili praktično vso delo.

Kaj se lahko naučimo iz priljubljenih oglaševalskih kampanj?
Ena izmed pomembnih lekcij je, da se mora vaša vsebina dobro skladati s ciljnim občinstvom, Če vemo kdo so, kaj jim je všeč in kaj jim je smešno, bo to znanje velikega pomena za vašo kampanjo.

Prav tako morate poznati namen vaše kampanje. Ali želite, da ljudje delijo vašo vsebino in promovirajo znamko, ali pa želite, da kar takoj kupijo vaš izdelek. Vaš cilj določa sporočilo, dolžino vsebine in v končni fazi tudi proračun kampanje.

Vsebina mora biti izvirna in vizualno privlačna, predvsem pa mora ustvariti nek odziv. Seveda pa to ni enostavno, pomemben je seveda dober scenarij. Obstajajo spletne strani, kot je paperwritingpro.com, ki bi vam pri tem lahko koristile.

Pomembno vlogo pa igra tudi čas izdaje reklame. Reklame v času SuperBowla spremlja na stotine milijonov ljudi in te zagotovo postanejo priljubljene, žal pa si jih lahko privoščijo le najbogatejša podjetja. Pazite, da v času izdaje vaše reklame ne bo kakšnih političnih ali pa drugih škandalov in pa, da izdaja ne bo v času praznikov, saj takrat vaši reklami nihče ne bo posvečal pozornosti.

Zdaj, ko veste, da potrebujete nekakšno čarovnijo, da ustvarite oglaševalsko kampanjo, ki bo postala priljubljena, je čas, da naredite čarovnijo. Kot vidimo, ni zagotovil za uspeh, ampak samo smernice, ki vas vodijo na pravo pot.

Povzeto po: blog.cs-cart.com, 2019. Successful viral marketing campaigns [spletni vir] Dostopno na: http://blog.cs-cart.com/2019/04/09/successful-viral-marketing-campaigns/ [17.4.2019]