Naredite prav: Uvoz/izvoz izdelkov in sinhronizacija podatkovnih virov

Ko se boste soočali z nalogo, ko je potrebno v spletno trgovino dodati veliko število izdelkov, boste se morali bolje spoznati s podatkovnimi viri.

Kaj sta uvoz/izvoz pri elektronskem poslovanju

Uvoz in izvoz omogočata skrbniškemu uporabniku, da naredi izvoz vseh kategorij, izdelkov, naročil in drugih možnosti v datoteko Excel. Datoteko lahko uredite brez povezave in jo nato ponovno uvozite v trgovino.

Prednosti uporabe datotek CSV za urejanje trgovine

Obstajajo določene prednosti preoblikovanja vaših datotek v CSV. Ker so v obliki navadnega besedila, jih lahko ljudje z lahkoto preberejo in tudi ročno uredijo. Datoteke CVS so manjše in zato hitrejše ter lažje prenosljive. Poleg tega pa jih lahko uporabite tako, da naredite skupne spremembe izdelkov in inventarja ali pa uvozite pomembne podatke, kot so seznami strank.
Datoteke CVS so še posebej uporabne, če menjujete med platformami vaše e-trgovine, saj je prenos podatkov veliko lažji, če so ti shranjeni kot CVS.

Pogoste težave z datotekami CSV

Na žalost pa imajo tudi datoteke CVS svoje pomanjkljivosti. Med izvažanjem lahko pride do manjkajočih ali napačnih podatkov, ne gre izvoziti cele trgovine, datoteke se ne posodabljajo same, prav tako pa datoteke CVS ne prenašajo slik. Med uvozom v trgovino pa je težava ta, da lahko imena izdelkov presegajo omejitev znakov, imena izdelkov so napisana z velikimi tiskanimi črkami, včasih se podatki ne ujemajo, slike ne sledijo smernicam ali pa manjkajo obvezna polja.

Platforme za sinhronizacijo

Ko imate urejene podatkovne vire, se vam odpre širok spekter platform, s pomočjo katerih lahko podatke sinhronizirate z vašo trgovino. To so različni spletni trgi (Amazon, eBay), iskalniki (Google), družabna omrežja (Facebook ads) ali pa imeniki trženja (TradeTracker).

Orodja za uvoz / izvoz podatkovnih virov izdelkov s CS-Cart

Izvozi

CS-Cart ima orodje za izvoz podatkov že vgrajeno. Na seznamu nastavitev izvoza se pojavijo izdelki, naročila, lastnosti, naročniki, prevodi in uporabniki.

Uvozi

XML & CSV Import addon sta lahko še posebej uporabna za trgovine z več tisoč izdelki. Kupci na veliko bodo tako lažje izvozili željene izdelke in ustvarili svoje cenike.
Ključne funkcije teh orodij pa so, da lahko vnesete številne vire XML od različnih dobaviteljev, dodate izdelke, ki manjkajo v bazi podatkov, posodobite izdelke v zbirki podatkov, samodejno uvozite izdelke in uvozite v formatu YML.

Povzeto po: simtechdev.com, 2019. Do it right: Import/Export And Product Feed Synchronization Across Digital Channels. [spletni vir] Dostopno na: https://www.simtechdev.com/blog/do-it-right-product-import-export-and-product-feed-synchronization-across-digital-channels/?utm_source=mailchimp&utm_medium=email2003&utm_content=product+import%2Fexport&utm_campaign=weekly [27.3.2019]